Aromatično doživetje: DOGODEK DOTIK SIVKE

V nasadu prave sivke kar buči od življenja, SI fotografija

Danes je naš tempo življenja prehiter, zato se je velikokrat potrebno zavestno umiriti, zadihati in sprostiti.

S tem namenom sva Ana Kugovnik iz Ekološke kmetije Kugovnik in Katarina Meža, ustvarjalka z imenom Dekle v cvetju, na dan 9. 7. 2022 v Lazah pri Velenju organizirali dogodek DOTIK SIVKE. Odvil se je v idilični naravi, v hribovitih nasadih prave sivke Ekološke kmetije Kugovnik in je udeležencem pričaral edinstveno, aromatično doživetje.

Na dogodku se je odvijal pester program. V okviru delavnice Sivkina zgodba in izdelava šopkov so se udeleženci sprehodili med nasadom prave sivke, se seznanili z zgodbo domačije, pridelavo eteričnega olja in hidrolata prave sivke iz kmetije Kugovnik ter njuno vsestransko paleto uporabe. Prav tako so ročno s srpi, kot nekoč, naželi sivko, iz katere so kasneje izdelali svoje dišeče šopke in butarice. Šopke so popestrili z barvitimi rožami iz cvetlične njive, ki jih skupaj z babico vzgaja Dekle v cvetju.

Ročna žetev sivke s srpi, SI fotografija
Izdelava šopkov iz sivke in domačih rož, SI fotografija

Udeleženci so svet čutil spoznali skozi Sivkino kopel, na katero jih je popeljala Maja Žerovnik iz Zeliščarne Babave v Gornjem Gradu. Sivkina kopel ni to kar se sliši, saj  gre za senzorične aktivnosti, ki so sestavljene iz večih povabil, s katerimi prebudimo svoje čute. Udeleženci so se med obredom povezali z naravo, umirili in ga zaključili s čajanko.

Uvod v sivkino kopel, SI fotografija
Zaključek sivkinega kopanja z obredno čajanko, SI fotografija

Prakso joge je vodila certificirana učiteljica hatha joge Ivana Pranjić iz Velenja. Osrednja tema je bila odpiranje srčnega centra in čutil. Vsak, ki se je udeležil joge, je z gibi in pravilnim dihanjem začutil občutek prečiščenosti in svobode. Prelep razgled, uporaba eteričnega olja in hidrolata prave sivke pa sta ponujala okolje za popolno sprostitev.

Nanos eteričnega olja prave sivke na pulzne točke, SI fotografija
Joga med sivkinim poljem s čudovitim razgledom na okoliško hribovje, SI fotografija

Med samim dogodkom je potekalo portretno fotografiranje v nasadu sivke s fotografoma Suzano in Ivanom, ki ustvarjata pod imenom SI fotografija. Vsak, ki je želel je lahko z njima ustvaril nepozabne spomine v nasadu sivke.

Skozi celoten dan je potekala degustacija domačih izdelkov Kmetije Kugovnik in razstava cvetličnih kreacij Dekle v cvetju, bralni kotiček pa je ponujal raznoliko čtivo za vse, ki so želeli ukrasti trenutek miru v nasadu sivke.

Bralni kotiček ob obzidju stare domačije, SI fotografija
Poretno slikanje v nasadu sivke, SI fotografija

Dogodek se je zaključil z glasbenim večerom pod kozolcem. Nastopila sta Urban in Katarina, brat in sestra, ki ju veselje do glasbe spremlja že od malih nog. Večer sta polepšala z repertoarjem akustičnih priredb tujih in domačih izvajalcev ter njunih avtorskih pesmi. Predstavila pa sta tudi novo pesem Zdaj vem.

Večerni koncert ob sončnem zahodu, SI fotografija
Glasbena točka, SI fotografija

Veseli sva, da je bil dogodek tako lepo sprejet in želiva si, da bi odmik k naravi ob žetvi sivke postal tradicija. Hvala vsem, ki ste nama pomagali, predvsem pa hvala udeležencem za prečudovit dan, ki sva ga lahko preživeli z vami.

Ana (desno) in Katarina (levo)

Deli
Pripni

Povezani prispevki

OBIČAJEN DAN

Nekdaj so bili dnevi malo drugačni, ljudje pa nam precej podobni. Vsakdo kdaj začuti rahel nemir, ki mu ne gre najti izvora. Takrat nas kliče naša bit, ki pogreša svoja stara naravna izkustva – dotik zemlje, vonj suhe trave ali skupna dela z nasmejanimi ljudmi. Pravzaprav pogreša naš običajen dan.

Read More

Divje doživetje na kmetiji

Si rad/a v naravi in odkrivaš nove reči?

Ti je všeč nabiralništvo in bi se rad/a naučil/a kaj novega? Te mikajo dobrote, ki jih vsebujejo užitne divje rastline?

Uživaš v lepih razgledih in si želiš izvedeti več o življenju na ekološki kmetiji?

Če si na vsa vprašanja odgovoril/a pritrdilno, je to divje doživetje na kmetiji kot nalašč zate.

Read More
Košarica
Scroll to Top