Divje doživetje na kmetiji

Si rad/a v naravi in odkrivaš nove reči? 

Ti je všeč nabiralništvo in bi se rad/a naučil/a kaj novega?

Te mikajo dobrote, ki jih vsebujejo užitne divje rastline? 

Uživaš v lepih razgledih in si želiš izvedeti več o življenju na ekološki kmetiji? 

 

Če si na vsa vprašanja odgovoril/a pritrdilno, je to divje doživetje na kmetiji kot nalašč zate.

KAJ: DIVJE DOŽIVETJE  NA EKOLOŠKI KMETIJI

KDAJ: nedelja 23.4.2023, od 10:00 do 13:00 ure

KJE: Ekološka kmetija Kugovnik, Podgorje pri Letušu 21, 3327 Šmartno ob Paki (dostop možen z avtom)

Več o divjem doživetju na kmetiji:

Sprehodili se bomo po posestvu Kmetije Kugovnik in nabrali užitne rastline ter se seznanili z njihovo uporabnostjo. Iz izvira bomo natočili vodo in uživali v lepih razgledih. Iz nabranih rastlin bomo skupaj najprej naredili divji namaz in solato, nato pa si bo vsak iz posušenih rastlin pripravil personalizirano čajno mešanico. Vsak si bo naredil tudi zeliščni kis, ki je nepogrešljiv v vsakdanji kulinariki. Ob vseh divjih dobrotah bodo degustacijo popestrili domači izdelki kmetije Kugovnik, tako da bo miza ponujala pravo kulinarično doživetje. Po koncu delavnice si boste lahko ogledali živali, jih pobožali in se razgledali po posesti. 

PSX_20230406_201521
IMG_20230329_182803
IMG_20230406_075351
PSX_20230406_201425

S tabo bova:

Katarina Meža (Dekle v  cvetju), diplomirana biologinja

Sem Katarina in ustvarjam pod umetniškim imenom Dekle v cvetju. Narava me navdihuje, zato se vedno znova vračam k njej. Sprehodi po gozdu, travnikih, gorah, mi dajejo energijo in polno novih zamisli. Najbolj uživam v kreiranju suhih in svežih šopkov, venčkov ter najrazličnejših dekoracij. Ustvarjam jih iz zelišč in rož, ki jih vzgojim na svoji njivi, naberem ali dobim v dar. Prav tako pa svoje domače razvajam s posebnimi, cvetličnimi čajnimi mešanicami, recepti, ki vključujejo divje rastline in z najrazličnejšimi mazili. Zelo rada znanje predajam naprej, zato uživam v vodenju ženskih krogov, delavnic za odrasle in otroke. Poleg narave je moja druga ljubezen glasba, saj res uživam v petju in plesu. Ljudem si želim približati ljubezen do narave, jih opomniti, da smo del nje in da lahko prav v vsakem trenutku v njej najdemo najčudovitejše zaklade.

Sem Ana in sem obraz za socialnimi omrežji naše Ekološke kmetije Kugovnik. Moja strast so organizacija dogodkov, aromatične rastline in aromaterapija, zeliščarstvo, izdelava naravne kozmetike ter še bi se kaj našlo. Navdih najdem v naravi, dolgih sprehodih in pogovorih ob kavi. Preko predajanja znanja, ogledov kmetije in dogodkov želim navdihniti ljudi, da je moč živeti v sožitju z naravo – kar pa je tudi vizija naše kmetije. 

Preberi si več o naši eko kmetiji.

 

Ana Kugovnik (Ekološka kmetija Kugovnik), magistrica Molekulske in funkcionalne biologije

Kaj ti lahko najino doživetje ponudi:

Pridobila/a bo znanje in vse informacije, da boš lahko tudi sam/a suvereno nabiral/a divje užitne rastline brez, da bi jih zamešal/a s podobnimi strupenimi vrstami.

Skupaj bomo iz nabranih divjih rastlin pripravili različne namaze in okusno solato, ki jih bomo dodatno okrasili z nabranimi rastlinami. Iz doživetja boš odšel/odšla opremljena tudi s kulinaričnimi napotki, kako lahko v prihodnje iz divjih in užitnih rastlin tudi v svoji kuhinji pripraviš zdrave, barvite in okusne jedi (tudi takrat, ko za kuhanje nimaš veliko časa). 

Domov se vsekakor ne boste vrnili lačni. Poleg izdelanih namazov in solate iz divjih rastlin, bo malica obogatena tudi z eko izdelki iz naše kmetije.

Ker sva obe (Ana in Katarina) po duši zeliščarki, na doživetjih ne gre brez čajčkanja. Imel/a boš možnost, da si iz posušenih zdravilnih rastlin namešaš čisto svoj čajček, kakor boš želel/a. Bo pa to en res poseben čaj, saj si ga bomo skuhali s čisto izvirsko vodo, ki teče v okoliškem gozdu. 

Za s sabo boš dobil/a tudi bio jabolčni kis, v katerega bomo predhodno namočili nabrane divje rastline. 

Skozi kmečke objekte in okolico, boste spoznali tudi zgodbo in preteklost naše ekološke kmetije. 

Kot boste lahko spoznali, je na kmetiji polno življenja. Imeli boste možnost božanja naših muc, kdor bo želel, bo lahko svežim zelenjem nahranil tudi naše kravice. Okoli nas se bodo mudile kokoške, mogoče tudi krokarji.

Je lahko še kaj lepšega?

Vse eko izdelke, s katerimi se bomo sladkali pri malici, boste lahko ob koncu tudi kupili.  Udeležencem bo ob nakupu izdelkov pripadal tudi 10 % popust. 

Več o eko izdelkih si lahko pogledate tukaj.

PSX_20220210_111607
IMG_20230329_173221

Ali potrebujem kaj s sabo?

Svetujeva ti, da si za DIVJE DOŽIVETJE NA EKO KMETIJI primerno oblečen/a in obut/a, saj bomo del nabiralniškega sprehoda opravili v gozdu. Za nabiranje divjih rastlin imej pri sebi manjšo vrečko iz blaga ali manjšo košarico. Če želiš, si lahko med sprehodom delaš tudi zapiske v svojo beležko.

To je vse 🙂

DIVJE DOŽIVETJE  NA KMETIJI

nahrani svojo dušo in telo

KOLIKO PA TAKŠNO DOŽIVETJE STANE?

KER SI ŽELIVA NAJINO ZNANJE, SKRIVNOSTI NARAVE IN LEPOTE EKOLOŠKEGA KMETIJA DELITI Z VSEMI, SVA SE ODLOČILI, DA JE DIVJE DOŽIVETJE POPOLNOMA…

BREZPLAČNO ! 🙂

Zaradi velikega navala (hvala) ZAPIRAMO PRIJAVE za dogodek DIVJE DOŽIVETJE NA EKO KMETIJI. 

Ta obrazec lahko izpolnite, da vas uvrstimo na čakalni seznam in obvestimo, če bi kdo od udeležencev slučajno odpovedal in bi se za vas sprostilo mesto na Divjem doživetju.

POVPRAŠEVANJE ZA DOGODKE/DOŽIVETJA
Deli
Pripni

Povezani prispevki

OBIČAJEN DAN

Nekdaj so bili dnevi malo drugačni, ljudje pa nam precej podobni. Vsakdo kdaj začuti rahel nemir, ki mu ne gre najti izvora. Takrat nas kliče naša bit, ki pogreša svoja stara naravna izkustva – dotik zemlje, vonj suhe trave ali skupna dela z nasmejanimi ljudmi. Pravzaprav pogreša naš običajen dan.

Read More
Košarica
Scroll to Top