naša zgodba

Preteklost našega rodu je zakoreninjena globoko v zemljo in skalovje Zgornje Savinjske doline. Naši predniki so odgovorno in preudarno skrbeli za svoje domačije, ki so se raztezale vse od pobočij Raduhe do doline reke Pake. Ko sta čas in napredek v naslednjih stoletjih bliskovito spreminjala družbo, se je naša družina od zemlje odtujila in posvetila učiteljevanju. Tekom mirnih in razburkanih obdobij pa smo se skozi generacije vedno bolj zavedali, kako pomembno vpliva odnos do zemlje tudi na odnos do nas samih in sočloveka. 

Danes smo tako že tretja generacija, ki na skupnem posestvu, sestavljenem iz več nekdaj tradicionalnih domačij, živi v sožitju z zemljo in naravo. Leta 2000 pa smo kot ena prvih kmetij v Sloveniji pridobili tudi certifikat ekološkega kmetovanja. A kmetovanje za nas ni samo nuja za obstoj, temveč je tudi vodilo, ki nam omogoča svobodnejše in plodnejše ustvarjanje tudi na naših naravoslovnih strokovnih področjih. Odkrivanje novih znanj je še vedno ena naših ključnih vrednot, ki je prežeta z veseljem do dela na raznolikem posestvu.

Vodilo našega ekološkega kmetovanja je biti v sožitju z naravo. To dediščino so nam zapustili predniki, mi pa jo z odgovornostjo bogatimo in predajamo prihodnjim rodovom.

BARVITA CELOTA

Naše posestvo zaobjema šest manjših domačij, vse od Podgorja pri Letušu, Dobrovelj, Šentilja pri Velenju in Matkovega kota v Logarski dolini. Prav ta raznovrstnost in unikatnost nam omogoča, da lahko na vsaki od teh domačiji na ekološki način pridelamo in ustvarimo kakovostne pridelke ter izdelke. 

V naših glavnih ekoloških izdelkih se prepleta živahen vonj jabolk in pomirjujoč duh prave sivke. V njih se odseva vsakodnevna skrb za sadovnjake in zeliščne nasade, ki so negovani povsem tradicionalno brez agresivnih posegov v njihov prostor. 

S premišljenim načinom pašništva zagotavljamo tako dobro počutje našega goveda lisaste pasme, kot tudi biotsko pestrost in barvitost travnikov. 

Mikrobiološko živost in rodovitnost zemlje ohranjamo s stalnim kolobarjenjem, mešanimi varovalnimi posevki, brez uporabe pesticidov, mineralnih gnojil in drugih okolju škodljivih snovi. Tak dolgoročni način bogato poplača s pridelkom samim – barvito in polnovredno zelenjavo, zlatimi žiti ter odlično seneno krmo. 

Čeprav se na videz (mogoče) zdi, da vsaka domačija piše svojo zgodbo, se le-te dopolnjujejo v našo enotno vizijo. “Ne le ekološko kmetovati, ampak tudi živeti v sožitju z naravo.” 

VABLJENI

Na naši kmetiji nudimo 100 % ekološke in kvalitetne pridelke ter izdelke, ki jih s trudom in ponosom ustvarjamo na slovenski zemlji.

V veliko veselje pa nam je naš način dela in znanja deliti tudi s tabo, zato se lahko udeležiš naših raznih dogodkov in si vabljen/a, da nas obiščeš!

Dobrodošl/a pri nas!

Košarica
Scroll to Top